Tészabó Júlia:

Nagy ​karácsonyi képeskönyv

Igazi retró élmény ma már ez a könyv. Ami azért is vicces, mert ő maga is ír a saját korabeli retró élményekről. 🙂

Bemutatja a karácsony eredetét, rengeteg karácsonyi szokás lehetséges forrását, művészettörténeti megjelenítését, az ünnepkörhöz köthető népszokásokat, hagyományokat és hiedelmeket, egészen a saját korának megfelelő “modern” szokásokig, legyen az akár karácsonyfadíszítés vagy az ünnepi menü. Földrajzilag és történetileg is széles kitekintést ad, bár tény, előbbiben azért főként Európára koncentrál. (Azért megjelennek Kenyából származó betlehemi figurák, vagy Japán képeslapok is.)

Valahol keserédes volt arra gondolni, mennyi minden történt és változott a karácsony körül a könyv megírása óta. Sok olyan szokást ír le, ami akkoriban még élőnek számított, de mára már teljesen kiveszett. Mások meg felerősödtek, és hangsúlyosabbá váltak – például a könyv még újdonságnak állítja be az adventi naptárok megjelenését, ma meg mindenféle és fajta formában elérhető ez a műfaj. Persze a kommercializálódás már akkor is megindult, van például szexi angyalkás viszki-reklám is benne. 🙂

A képanyag nagyon gazdag, bár arra aztán fokozattan érvényes a retró-feeling, de nincs is ezzel baj, mert így 2022-ben épp ettől lesz különleges.

A kedvenceim talán a karácsonyi képeslapok voltak, de nem nagyon tudok betelni a régi karácsonyi népszokások leírásával sem.

Hiába, karácsonyrajongó vagyok, engem az se zavar, hogy “korán kezdjük”, még akkor is, ha ez a gonosz, pénzéhes cégek érdekében történik így – legalább hosszabb ideig lehet tobzódni a karácsonyi hangulatban. 🙂

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el